Det är gulligt med bilder av barn som sitter och dinglar med benen. Strumporna har hasat ner och du kan se skrubbsåren på knäna. Men det är inte alltid så roligt för de små när de inte når ner till golvet. När de måste sitta hela dagen i skolbänken och sträcka på tårna för att sitta bekvämt. Det är klart att moderna skolor har bra möbler. De är ofta i en storlek som passar lite mindre personer. Men det finns fortfarande utrymme för förbättringar även här. 

Att sitta bekvämt är egentligen ett måste för många personer. Det är vanligt med stillasittande arbete och skolorna är inget undantag. Du kan ha raster och pauser. Men faktum är att en stor del av befolkningen sitter ner flera timmar varje dag. Med andra ord så är stolar och bord något som bör tas på allvar. Du måste skapa en god miljö för att orka med alla dina uppgifter, samt för att undvika skador. 

Sitta rätt både på jobbet och hemma

Jobb och skola är ganska lika. Du sitter mycket, med vissa pauser emellanåt. Om du har lust kan du gå och träna på lunchrasten medan barnen har obligatoriska lektioner med gymnastik. Men mer eller mindre så är det fråga om att sitta ner. Kanske inte flera timmar i sträck, men ibland blir det nästan så. Ergoffs bekväma fotstöd ger dig en god sittställning. 

Här ligger egentligen nyckeln till att orka med. Med fotstöd eller andra hjälpmedel så kan du sitta rätt. Din kropp får det stöd den behöver och du blir inte utsliten. Det är klart att du inte kan sitta still allt för länge ändå. Om du inte tar några pauser så spelar det ingen roll hur god ställning du har eller om du har ett fotstöd till hjälp. Du måste resa dig upp och sträcka ut kroppen med ganska jämna mellanrum. Ungefär som barnen som måste gå ut och leka när det är rast. Det är viktigt att kunna sitta och arbeta bekvämt

Men om du inte överdriver så kan en ergonomisk sittställning göra stor skillnad. Bara det att du både når ner till golvet och slipper lyfta axlarna över tangentbordet kan vara skönt. Många får ont både här och där för att de försöker anpassa sig till utrustningen. Egentligen borde det vara tvärtom. Möblerna ska passa människokroppen. Samt vara reglerbar, för alla ser ju inte likadana ut. 

Skolor där barnen trivs

Det finns mycket du kan göra för att skapa en god atmosfär i skolan. Flera moderna byggnader är upplagda så att studenterna både sitter väl och kan umgås på ett avslappnat sätt. Innemiljön är viktig så ljuddämpande plattor i taket eller snygga färger på väggarna kan vara en tanke. Om de får välja vill barnen ha fotstöd. Bra sittställningar är viktiga även för de små. Barn och ungdomar är alla olika. En del är långa medan andra inte kommer ikapp förrän långt upp i tonåren. 

Så att säga att en viss höjd på bänkar och stolar passar alla i årskursen är fel. Om du utgår från de långa ungdomarna så kan de andra använda fotstöd för att nå ner ordentligt. För det kan ju inte heller kosta allt för mycket, utan en viss konformitet är nödvändig. Hur du ställer möblerna eller bänkarna kan också det påverka studierna. Skapa en atmosfär som främjar viljan att lära sig mer, och som ger barnen en skön och bekväm miljö. 

Ergonomi passar in överallt

De samma principerna kan tillämpas på en arbetsplats. Om du lägger ner lite extra omtanke på miljön så leder det till större produktivitet. Frisk luft med god ventilation är ett måste. Likaså tillräckligt med lyse, speciellt under den mörka årstiden. Levande växter kan ge både syre och vara vackra att se på. Men framför allt gäller det att satsa på arbetsstationerna. En del tillämpar moderna principer och gör sig av med individuella platser. Du kan själv välja var du ska sitta och det öppna konceptet blandas med bekväma möbler. 

Men även med mer traditionella kontor kan du göra stor skillnad genom att ge dina medarbetare bättre sittställningar. Börja gärna med stolarna. En ergonomisk stol är grunden. Den ska kunna regleras och anpassas till vem som än sitter på den. Många trivs även med skrivbord som går att höja och sänka. Bland annat för att det har visat sig gynnsamt att stå upp och arbeta, i alla fall delar av dagen. På sina håll så sitter de anställda och cyklar medan de jobbar, allt för att blodet ska cirkulera och kroppen må bättre. 

Läran om människokroppen

Alla borde få ta en kurs och lära sig mer om hur kroppen fungerar. Ergonomi och träning heta ämnen för studenter. För om du förstår vad som händer när du sitter fel så blir det lättare att satsa på något bättre. Likaså kan kunskapen om hur träning, kost och ergonomi kan ha ett positivt inflytande på hela ditt liv vara avgörande. Även om din arbetsgivare inte gör så stora förändringar så kan du själv arbeta på din arbetssituation. 

Det är klart att de rätta möblerna är grundläggande. Du kan inte må bra om du inte sitter ordentligt. Om du hela tiden måste sträcka på armarna för att nå fram eller böja på nacken för att se bättre. När de första musarmarna började komma upp bland sjukskrivningarna så var det något nytt. Läkarna förstod inte till en början var problemet kom från. Men ganska snabbt så insåg alla att hur du sitter, speciellt nu när så många jobbar med datorer, är något mycket viktigt. 

En sund och effektiv arbetsplats

Det kostar inte så mycket att byta ut möblemanget på jobbet. Speciellt inte när du ser hur antalet sjukskrivningar eller förtidspensioner minskar. För folk mår inte bra om de sitter dåligt. Och ju fler som är sjukskrivna desto mer kostar det företaget. Produktionen går ner eller så får du betala dyra vikarier. Genom att förebygga istället för att bota kan du faktiskt spara mycket. 

Speciellt nu för tiden när alla är medvetna om hur arbetsmiljön påverkar både företaget och de anställda. Särskilda förmåner har blivit allt vanligare, och speciellt då med fokus på hälsa. Ju sundare dina medarbetare är desto bättre för alla parter. Om till och med barnen skulle vilja ha fotstöd, tänk då på de som kanske sitter vid ett rullband hela dagen eller som jobbar med datorer. 

Det är samma principer som gäller, oavsett åldern. Kroppen ska inte behöva anpassa sig till möblerna, utan det ska vara tvärtom. Förebygg skador och trötthet genom att sitta korrekt. Lägg också in tillräckligt med pauser i arbetsdagen så att det inte blir allt för monotont. Därmed så mår alla bättre och blir mer effektiva.