Så gott som alla svenskar har någon gång i livet besökt landets huvudstad. Många av dem ser till att ta med sig barnen dit då och då. För Stockholm har verkligen mycket att erbjuda och det är svårt att hinna med allt på ett besök. Den goda nyheten är att antalet besökare växer. Turister är bra för landets ekonomi, speciellt när de kommer från utlandet.

För att kunna dra nytta av ditt besök till Stockholm, oavsett om det är första eller femtonde gången, så kan det löna sig att planera. Du kanske har en ny syn på saker nu jämfört med första gången du var här. Eller så är det något nytt du vill få med dig. I den här staden har du verkligen chansen att njuta av livet på flera sätt och vis. Men håll alltid listan lite lös i handen. Du vill ju kunna improvisera om det kommer upp något roligt som du inte kände till.

Ta dig tid att se den vackra staden

Stockholm är en väl underhållen och mycket vacker stad. Gamla fina byggnader som berättar sin historia. Gamla stan är flera hundra år gammal och folk bor fortfarande i dess hus. Det är faktiskt ganska unikt. För att kunna se så mycket som möjligt när du kommer hit på besök kan en sightseeingtur vara ett bra alternativ. Utbildade guider vet så gott som allt om staden, och du kan få lära dig mycket nytt. En kul tur på en båtbuss är något alla bör få uppleva.

Till och med Stockholmare tycker om att ta en liknande tur för att få ett ännu bättre grepp om sin stad. Eftersom staden består av en samling öar så känns det riktigt naturligt att färden går både på land och till havs. Du kan faktiskt inte säga att du upplevt Stockholm innan du tar dig en tur på Mälaren. Mycket av staden ser du bättre från båtens perspektiv. Tänk bara på alla fina vykort som visar kajer och byggnader. Du kan klicka här för att boka en tur med Ocean Bus.

Detta tillåter dig att se riktigt mycket utan större ansträngningar. Du får med dig en hel del av din planering, och kan sedan ägna dig åt andra njutningar. Det finns så mycket att uppleva, oavsett vilken tid på året du kommer hit. Helt klart är dock sommaren den period som de flesta väljer.

Allt fler tar sig till Stockholm

Antalet turister ökar alltså. Dessa siffror baserar sig bland annat på hur många som bokar hotell. Under juli månad registrerades mer än 1,7 miljoner kommersiella gästnätter i hela Stockholms län. Det är bra många människor som kommer för att få sig en riktig upplevelse. En del vill kunna kombinera ett stadsbesök med att mysa i naturen. De tar med sig tält, bokar in sig på en camping och riktigt njuter av semestern. Ett alternativ är att ö-hoppa ute i Stockholms skärgård. Alltid lika inbjudande och fantastiskt vacker under sommarmånaderna.

Men vare sig du bor på en camping eller inte så är det svårt att undvika naturen i Sveriges huvudstad. Du kan vandra i timmar på Djurgården, hyra kanot eller trampbåt. För att inte glömma Hagaparken eller Humlegården. Stockholm är fullt av fina parker med gamla träd och välskötta blomsterplanteringar. Turismnytt skriver här om besöksrekord under sommaren i bland annat Stockholm.

Natur, kultur, sevärdheter och härliga evenemang gör att du aldrig har tråkigt här. Sedan finns det också flera intressanta matställen att pröva på. Helt vegetariska restauranger som är så populära att du nästan måste boka. Operakällaren med sin klassiska stil och tradition. Etnisk mat från världens alla hörn, från det välkända thailändska köket till somaliska rätter. Allt i samma stad, som ju är en riktig metropolis. På sommaren så väller mycket av matkulturen ut på gator och trottoarer. Varje kafe’ eller matställe med självrespekt ser till att ha en uteservering. Det gäller att njuta av både mat och fint väder på samma gång.

Nya gäster är alltid välkomna

Bland de vanliga turisterna så ser du naturligtvis många svenskar. Stockholm är väl anknutet till hela landet, med både flyg, buss och tåg. Det är lätt att ta sig hit och för många är det verkligen ett besök i en storstad. I många år har också tyskarna varit bland de mer kända besökarna. Nu har polackerna börjat söka sig till andra orter, men turismen ökar ändå. Tidningen MittiStockholm skriver i den här artikeln om hur Stockholm får allt fler kinesiska turister.

Egentligen kan det vara ganska intressant att veta vilken sorts turister som kommer till landet. För ofta har de saker som de är speciellt intresserade av, som tilltalar folk från en viss del av världen. Det kan vara natur eller sevärdheter, kultur eller lokalbefolkningen. Samtidigt kan det vara till nytta för folk som jobbar inom turistnäringen. De kan lära sig vissa seder eller rentav uttryck som kan göra besöket ännu trevligare för turisterna.

Rekordmånga kommer till Stockholm

Vartefter som allt fler besökare kommer till staden så finslipas också turistkulturen. Du hittar alltid något bra ställe för en fika eller matbit, vilket ju är en viktig del av upplevelsen. Nya museer och utställningar byter av varandra. Allt fler väljer att lägga sina evenemang här, med ibland veckolånga uppträdanden och annat roligt.

Men samtidigt som det alltid händer något och det aldrig finns en tråkig stund så kan Stockholm också ge dig lugn och ro. En fridfull promenad genom en av parkerna eller ute på Djurgården kan vara precis vad du behöver. Både Stadsbiblioteket och Kungliga biblioteket är enormt vackra byggnader med en härlig atmosfär. Trots att det är en digital värld så finns det fortfarande plats för att läsa bok eller tidning.

Inte ens alla de som bor i Stockholm har sett precis allt som staden har att erbjuda. Därför kommer också många turister tillbaka, ibland år efter år. För svenskar så är det ett enkelt val. Du kan språket och slipper skaffa pass. Men också alla utlänningar som kommer hit trivs med en avslappnade men ändå sofistikerade atmosfären.