Det finns många duktiga idrottslag i Sverige. Många spelare kommer dock från andra länder. Det är viktigt att få utländska spelare att trivas i Sverige. Idrottsklubbarna behöver därför underlätta integrationsprocessen för dessa spelare.  

Det är en ynnest att kunna leva på sin idrott. En del idrottsklubbar kan dock bara betala en lön som endast räcker till de mest grundläggande behoven. Spelarna måste därutöver arbeta deltid på ett ”vanligt jobb”. Experterna som utför städning när och var det behövs är ett exempel på ett sådant jobb.

Vad krävs för att spelarna ska trivas?

Olika individer brukar behöva olika förutsättningar för att trivas. Samtidigt brukar det finnas ett antal gemensamma faktorer som majoriteten av alla människor brukar värdera högt.

  • Boende är en sådan faktor. En semiprofessionell spelare kanske inte kan förvänta sig en takvåning i innerstaden. Bostaden bör däremot vara ren och innehålla de moderna bekvämligheter som brukar finnas i detta land.
  • Det är ett plus om boendet ligger nära träningsanläggningen. Samtidigt är detta ett önskemål som inte alltid går att uppfylla. Bostadsbristen är utbredd i många svenska städer.
  • Umgänge är en annan viktig trivselfaktor. Man behöver kanske inte ha ett fast umgänge runt sig varje timme om dagen. Samtidigt mår vi bättre när vi är med andra. Det kan däremot vara svårt för en utländsk spelare att skaffa sig ett umgänge utanför laget.
  • I dessa fall måste klubben hjälpa till med lämpliga aktiviteter. Om personen redan har fått ett extrajobb kanske detta räcker som umgänge.
  • Språket utgör alltid en viktig faktor för den som precis har kommit till Sverige. Man brukar säga att svenskar är duktiga på engelska, men räcker det med att prata engelska för att komma in i samhället?
  • Svaret på den frågan är nog både ja och nej. Du kan definitivt ha ett svenskt umgänge även om du bara pratar engelska. Samtidigt är det svårt att förstå sig på kulturen utan att prata svenska. Klubben bör därför bidra med svenskundervisning för de spelare som vill lära sig språket.

Spelare med höga löner brukar prioritera bort hushållsarbete och dylikt. De vill ha maten serverad, även om skinande rent städ är det allra viktigaste. Många spelare verkar dock glömma att proffslivet inte varar för evigt. De kan därför behöva spara pengar istället för att spendera dem på nöjesliv och hushållsnära tjänster. 

Klubbarnas ansvar

Vad händer om de utländska spelarna råkar ut för något som inte går att förutse? Exempelvis när Expressen rapporterar om brand i Göteborg eller när någon blir rånad mitt på blanka dagen. Klubbarna bör skydda deras spelare till varje pris.

Det går därför inte att bara välkomna utländska spelare med löner och fina boenden. De måste alltid kunna känna sig trygga, och klubbarna måste ha någon form av plan för att skydda dem.

Klubben bör därför ha en person som finns tillgänglig för spelarna alla timmar på dygnet. Bara tanken av att det finns någon att ringa brukar räcka för att lugna oroliga spelare.

Klubben bör dessutom se över sina försäkringar. En person som saknar hemvist i Sverige kanske inte kan teckna en försäkring. Det kan därför vara en väldigt god idé att klubben tar ansvar för att teckna en försäkring för den personen.

Försäkringspremien brukar inte vara särskilt hög om man tecknar försäkringar för flera personer. Lägg därtill att alternativkostnaden är enorm om en olycka sker. Tänk om en lägenhet som ägs av klubben brinner ner eller om spelaren blir rånad på en dyr klocka.

I dessa fall kan man nästan alltid yrka på ersättning genom att betala in en självrisk. Detta är betydligt billigare än att behöva stå för hela kostnaden själv. 

Storstädernas attraktionskraft

Framgångsrik spelare väljer Örebro. Faktum är att duktiga spelare ofta väljer att spela för ett lag som finns i de större svenska städerna. Dessa lag har därmed ett övertag när de rekryterar spelare. De kan erbjuda ett nöjesutbud som de mindre städerna saknar.

Det brukar dessutom finnas ett stort utbud av sponsorer i dessa städer. Ett lag från en mindre stad kan därför behöva ta i lite extra när de rekryterar spelare. Detta kan dock vara lättare sagt än gjort när dessa extra incitament ofta innebär en högre lön eller ett lyxigare boende. 

Men det måste finnas någon fördel med att verka i en mindre stad? En fördel skulle kunna vara att bostadsbristen i regel inte är lika påtaglig på mindre orter. En annan fördel är att hela bygden brukar sluta upp kring ortens idrottslag.

Att det finns mindre sponsorer behöver därför inte vara en nackdel. De företagare som finns brukar vara mer än villiga att stötta det lokala laget. En annan fördel är uppskattningen en utländsk spelare kan få. På en liten ort kommer personen bli ständigt igenkänd. 

Det är enkelt att trivas när människor runtomkring uppskattar ens prestationer. Det är dessutom enkelt att skapa långvariga relationer på en liten ort där alla känner alla.