Född fri, skattad till döds. Det var en vanlig slogan på bilarna under 1980-talet. Folk tyckte att de betalade alldeles för mycket i skatt. Och troligtvis ligger Sverige ganska högt upp på listan över skatteplikt. Till och med hundar måste betala skatt, eller rättare sagt husse och matte. Samtidigt så får du ganska mycket igen från staten. Även om det är en liten tröst när alla avgifter ska betalas in. 

Det är något som de flesta klagar över. Men som du inte har så mycket inflytande över. Det måste redovisad, bokföras och betalas. På ett eller annat sätt. Därför är det så viktigt att ha en bra bokföringsfirma till hjälp. För de kan ge dig råd om hur du kan spara in på vissa skatter och avgifter. Det gäller att vara smart och ändå laglydig. 

Ta hjälp av experterna

Det är lag på att allt ska bokföras. Privatpersoner behöver bara skicka in sin deklaration, vilket dock kan vara nog så knepigt att få till. Så summan av det hela är att du måste hålla reda på dina pengar. Det är viktigt att veta vad som kommer in och var de har sitt ursprung. Samt hur mycket som går ut och till vad. I bokföringsvärlden kallas det för att ha underlag. Du måste kunna bevisa vart varenda krona har tagit vägen. En faktura, ett kvitto eller något liknande som visar vilken transaktion som har tagit plats. Ett gott samarbete med din bokföringsbyrå hjälper dig spara pengar. 

En fördel nu för tiden är de elektroniska hjälpmedlen. Bokföring, som allt annat, ligger idag inne på datorn. Du kan med bara några klick komma fram till den information du vill ha, och använda den till det du håller på med just nu. Om du lägger upp allt i molnet så blir det ännu mer tillgänglig. Det kan vara praktiskt om du har kontor på olika orter eller om du ofta reser i jobbet. Bara du har internet så är dina uppgifter tillgängliga. Bokföring och redovisning kan du gärna lämna över till saldoredo.se

Viktigt att vara noggrann

Allt har sin tid. Även så bokföring och redovisningar. Din bokföringsbyrå håller reda på när särskilda skatter eller avgifter ska betalas in. De vet när det är dags för årsredovisning och hur den ska gå till. Genom att samarbeta med dem så fungerar det bättre. Ge dem allt det underlag de behöver så kan de sköta resten. De kan också berätta när det är gynnsamt att sälja eller köpa, i förhållande till skatter. Det är ett sätt att spara pengar på som kan vara riktigt lönsamt. Kritik mot bokföring i Stockholm, bland annat har inte skatterna betalats in i tid. 

När skatterna inte betalas in i tid blir det ofta böter. Eller ännu värre om det är något som upprepas eller om de misstänker att du försöker lura staten. Det är inte roligt att så mycket av dina surt förvärvade pengar går ut lika fort som de kommer in. Men det gäller att inte hamna efter utan bara göra det du ska. Det lönar sig i längden att ha ordning och reda på din ekonomi. Gamla skatter har en tendens att föröka sig. Det blir bara svårare och svårare att få ihop de där extra pengarna. Därför är det bäst att göra allt vartefter det kommer upp. 

Fördelar med organiserad bokföring

Du som företagare behöver ha kontroll över dina finanser. Det är du som avgör vad som ska göras i verksamheten. Men då måste du också veta hur stora resurser du har till ditt förfogande. Eller vad som har varit lönsamt tidigare och därför värt att satsa på igen. Här kommer bokföringen in i bilden. Du kan skriva ut rapporter och uppställningar som direkt visar dig vad som sker i företaget. Det gör det enklare att inte bli lurad eller göra några misstag. Och du har det alltså även som underlag för kampanjer och marknadsföring. 

Även privatpersoner måste hålla reda på sina skatter. Du kanske inte är medveten om allt som ska betalas, men det är faktiskt din plikt. Du måste bokföra dina hundar, läs mer i Aftonbladets artikel. Det här är ofta något som folk inte tänker på. Att husdjuren är en resurs och att eventuella intäkter från dem ska beskattas. Egentligen borde det vara uppenbart, för det mesta ska du skatta för i den här delen av världen. 

Varför skatterna är så viktiga

Det kan vara bra att påminna sig ibland om varför det är så viktigt att betala skatter och avgifter. Staten måste få in pengar för att kunna ta hand om medborgarna. Gratis skolgång, billig sjukvård och mycket annat är vad du får igen. Det är klart att inte alla får lika mycket igen. Men om du tänker på en vanlig familj så har de barn som går på dagis och i skolan. Ofta från de är mycket små upp till de fyller 18. Samtidigt så får du barnbidrag, VAB, och föräldrapenning. 

Om någon blir sjuk i familjen så betalar du bara en liten avgift. Och om ni är sjuka flera gånger så slår högkostnadsskyddet in och du betalar ingenting resten av året. Vägarna är relativt bra i Sverige, och så vidare. Listan över vad skatterna används till kan bli nog så lång. Det betyder inte att du ska sluta klaga. För det är när folket uttrycker sina känslor som förändringar kommer till. Om något är helt fel så ska du säga ifrån. Men samtidigt måste du fortsätta betala in skatterna, helt fram till en förändring kommer till. 

Sköt om din ekonomi

Det kan inte nog understrykas hur viktigt det är att ha en bra bokföringsfirma vid din sida. Dels håller de reda på alla datum och vet precis när något ska betalas in. Du slipper därmed dyra böter eller straffavgifter. De kan även ge dig råd om ekonomisk planering. När det är gynnsamt att göra vissa affärer och om du kanske ska vänta lite. Eller om du måste bokföra dina hundar och betala skatt även för dem. Livet är fullt av skatter, det finns inget tvivel om det.