Tystnad är någonting som vi alla behöver emellanåt. Särskilt om du jobbar någonstans där ljudnivån är hög, bullrig eller helt enkelt överväldigande och utmattande. Men vid vissa tillfällen tillför ljud en hel del som skapar ett visst intryck.

2-ljud-effekterEtt bra exempel då ljud verkligen förstärker ett intryck eller helt enkelt skapar en viss känsla är inte sällan i filmens värld. Det kan handla om en skräckfilm, en thriller, en komedi eller drama. Skulle du föreställa dig att ljudet plötsligt försvann och bara dialogen fanns kvar skulle det förmodligen kännas ganska märkligt.

Men det kan också förstärka känslor på sitt vis om man exempelvis tittar på den obehagliga filmen ”Paranormal Activity”. Där valde man att utelämna musik och andra effektljud för att det skulle kännas ruskigt äkta. För i verkligheten hörs det knappast glada sånger när man strosar gatan fram och är på glatt humör.

Fast det hade ju varit trevligt med lite ljudeffekter i vardagen också för att höja stämningen då och då när allting känns grått och trist. Det är nog många människor som fantiserar i sitt inre om hur de medverkar i en musikvideo på bussen hem från skolan eller jobbet.

Glöm inte ljudet

Ljudet är någonting som absolut inte får glömmas bort i samband med en inspelning och det kvittar om det handlar om radio eller tv eller film. Och om du är i full färd med någon form av produktion som också innefattar ljud av något slag bör du se till att kvaliteten är hög. Det skulle ju vara förargligt om slutprodukten inte blir bra på grund av dåligt ljud.

Var inte rädd för att kosta på dig att ta in hjälp utifrån. Flickorna Larsson från Stockholm är ett produktionsbolag som kan ljud och radio, som även producerar filmljud och hjälper till i den kreativa processen. Ibland händer det att man helt enkelt kör fast eller har snöat in väldigt mycket på en viss idé varpå skygglapparna blir stora när det gäller andra förslag. Och då kan det också vara positivt med kunniga människor som hjälper till. Besök gärna deras hemsida här för mer information om du är intresserad.

Alla delar är viktiga

Det är nog ganska många som tänker att kameraarbetet är det viktigaste eller att en slogan i en radioreklam är det primära. Men faktum är att alla delar egentligen är lika viktiga i olika produktioner. Det gäller allt från kamera till manus till ljussättning och ljud. Med dåligt ljus och dåligt ljud kommer du knappast kunna berätta den historia du önskar.

Mycket ligger också i detaljerna. Ofta är det just detaljerna som skapar den totala helheten och gör att det inte blir en platt pannkaka av alltihop. Därför är det så viktigt att du verkligen förstår vikten av skapandeprocessen och att du inte förringar de olika pusselbitarna som tillsammans blir en produktion. Det gäller oavsett vad det handlar om.

Svenskar stora utomlands

När det gäller olika typer av produktioner inom mediebranschen är det inte någon hemlighet att svenskarna är väldigt stora utomlands för att de har gjort rykte om sig att vara väldigt duktiga. Det märks inte minst på att det just nu finns ett svenskt produktionsbolag på Forbes-lista. Och det säger ju en hel del.

Även om mediebranschen är hård i dag i Sverige innebär det inte att den som verkligen vill lyckas kommer att lyckas. Men det gäller så klart att verkligen satsa på en karriär inom mediebranschen om man nu vill nå så högt som möjligt.